Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

We’ll make music! Immanuelkerk 18 mei

18 mei 2019| Aanvang:20:00

Christelijk Kamerkoor Maassluis geeft op zaterdag 18 mei 2019 een concert.
Uitgevoerd worden Son of God Mass van Whitbourn, Requiem van Duruflé en Motetten van Jenkins.

Het gepubliceerde oeuvre van de Franse componist Maurice Duruflé (1902-1986) is niet groot; hij was niet snel tevreden en bleef lang aan zijn composities schaven. De gregoriaanse gezangen, die hij veel had gezongen in de jaren op de koorschool in Rouen, waren een belangrijke inspiratiebron voor zijn muziek. Voor zijn Requiem nam Duruflé de gregoriaanse dodenmis als uitgangspunt, terwijl hij de opzet van het requiem van Fauré overnam, evenals het optimisme tegenover de dood dat uit diens werk blijkt. Duruflés muziek herinnert ook aan het impressionisme. Zijn composities worden gekenmerkt door orde, helderheid en duidelijke vormgeving en getuigen van grote bewogenheid en veel poëzie. Hij zocht naar het bovenaardse en droeg dit uit en over in zijn muziek en lessen.  Na een auto-ongeluk in 1975 moest Duruflé stoppen met zijn werkzaamheden als organist. Duruflé herstelde nooit helemaal van dit ongeluk. In 1976 publiceerde hij zijn laatste werk, NotrePère voor a-capellakoor.  

De carrière van de Welsh jazzmuzikant en componist Karl Jenkins, geboren in 1944, schommelt voortdurend heen en weer tussen klassiek en populair. In zijn jonge jaren was hij eerste hoboïst van het jeugdorkest van Wales. Hij raakte echter zozeer geïnteresseerd in jazz, dat hij zijn hobo inruilde voor een sax. Zijn muziek is vaak gebaseerd op klassieke muziek waar  invloeden van jazz in zijn te herkennen. Jenkins veroorlooft zich bij zijn religieuze muziek vaak vaste teksten naar eigen inzicht aan te passen. De motetten die u vandaag hoort zijn wat dat betreft redelijk authentiek maar zijn eigen muzikale harmonische stijl is absoluut te herkennen.

Tussen de motetten van Jenkins klinkt het 10 minuten durende stuk Spiegel im Spiegel dat in 1978 werd geschreven door de Estse componist Arvo Pärt, geboren in 1935. Dit stuk is een voorbeeld van minimalistische muziek. Het beweegt zich voort in een langzaam en meditatief tempo. De titel verwijst naar het oneindige beeld dat ontstaat wanneer men kijkt in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels.  De overgang van het feestelijke loflied Cantate Domino naar het intieme PieJesu vraagt om een moment van inkeer. We nodigen u uit u over te geven aan deze muzikale verstilling.

Tenslotte staat  een werk van de Engelse componist James Whitbourn, geboren in 1963, op het programma, namelijk ‘Son of God Mass’, gecomponeerd in 2001. Dit werk is oorspronkelijk gecomponeerd als filmmuziek voor een serie over landschappen in het Heilige Land. Alleen al de bezetting is bijzonder: koor met orgel en een sopraansaxofoon die zich al improviserend door de partituur beweegt.

Solisten zijn sopraan Nelleke den Broeder, bariton Leo den Broeder.
Sopraan Saxofoon Ben van Dungen, celliste Marinke Visser en organist Arjen Leistra.
Dirigent is Leo den Broeder.

Toegangsprijs €15,- Jeugd t/m 17 jaar €10,-
Kaartverkoop via de leden en www.ervaarmaassluis.nl
Reserveer hier uw kaarten.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

Van harte uitgenodigd bij dit concert.

Gegevens

Datum:
18 mei 2019
Tijd:
20:00
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Immanuëlkerk Maassluis
Lange Boonstraat 5
3142 CC Maassluis,
+ Google Maps